Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Γυμναστική 23 ώρες το χρόνο!


Ερευνα

στην Κατερίνη έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί μαθητές ηλικίας 12-17 ετών είχαν παράγοντες προδιάθεσης για στεφανιαία νόσο. Oι κυριότεροι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η φτωχή αερόβια ικανότητα (αντοχή) και το αυξημένο ποσοστό σωματικού λίπους, σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια.

Τα παραπάνω συμπεράσματα παρουσιάστηκαν από το σχολικό σύμβουλο Φυσικής Αγωγής Δυτικής Θεσσαλονίκης και Ημαθίας, Κωνσταντίνο Μπουζιώτα, στη διάρκεια επιμορφωτικού σεμιναρίου εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε στο 1ο Δημοτικό Πολίχνης. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τη σχολική σύμβουλο της 11ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Αιμιλία Κέκια, σε συνεργασία με τη σχολική σύμβουλο Αγγλικής του νομού Θεσσαλονίκης,Αγγελική Δεληγιάννη, τον κ. Μπουζιώτα και τη σχολική σύμβουλο Μουσικής Κεντρικής Μακεδονίας, Ελένη Ξυνοπούλου.

Με προδιάθεση και παιδιά

O κ. Μπουζιώτας αναφέρθηκε στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας των ενηλίκων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η τάση αυτή συνδέεται με προδιαθεσικούς παράγοντες, που εντοπίστηκαν στον παιδικό πληθυσμό, όπως τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και αερόβιας ικανότητας, οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και η παχυσαρκία. Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τις γενιές της τελευταίας 20ετίας, ειδικά για τα αγόρια, καθώς η παιδική παχυσαρκία τείνει να μετατραπεί σε... εθνικό εφιάλτη.

Ερευνα, που διεξήχθη από τον κ. Μπουζιώτα την περίοδο 1998-2003 σε 210 μαθητές στην Κατερίνη, έδειξε ότι σχεδόν το 50% των παιδιών, ηλικίας 12-14 ετών, ήταν υπέρβαρα. Η μειωμένη φυσική δραστηριότητα εμφανιζόταν ως η κύρια αιτία της αύξησης του σωματικού λίπους, ανεξάρτητα από τη διατροφή ή άλλους παράγοντες. «Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με τη γενική διαπίστωση ότι η φυσική δραστηριότητα των Ελληνόπουλων μειώθηκε αισθητά τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προοιωνίζεται για τη χώρα μας μία πανδημία ενηλίκων με πολλαπλά προβλήματα υγείας», τόνισε ο κ. Μπουζιώτας,  υποστηρίζοντας ότι αφενός επιβαρύνεται η ποιότητα ζωής τους και αφετέρου τίθεται σε σοβαρή δοκιμασία το σύστημα υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου